barmark-2

Barmarkskjøring: Sporten for deg som liker grus i øret og sikkel!

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
NM i barmark 2016

Tekst og foto: Cilje H. A. Moe

En kald høstmorgen i oktober møter jeg opp på Eidsvoll Verk skistadion. Der løper det hunder og eiere så langt øyet rekker for å varme opp til dagens store høydepunkt, nemlig norgesmesterskap i barmark hundekjøring. Det konkurreres på både sparkesykkel, sykkel, med vogn og til fots.

Jeg overhører flere snakke om at årets løype er veldig krevende, mye bakker og tøffe nedkjøringer med svinger som får grusen til å danse over publikum som sitter langs løypa for å se på. Årets NM-løype er på 6 km og er en god blanding av traktorvei, sti og grusvei. Det er mange bratte bakker, både opp og ned, så her gjelder det å være i god form! Selv om det frister å kunne la seg trekke igjennom løypa av hundene, så må man selv trå til for å få høyest mulig fart! Snittfart på et løp kan komme opp mot 35km/t. Så her gjelder det å ha tunga rett i munnen!

barmark

I barmarksløp så er det ingen regler som sier at du må delta med renraset hund. Her kan du komme med den hunden du har. Det er stor andel med vorsteh som deltar på årets NM, men man finner også pointer, siberian husky og en rekke blandingshunder, avlet frem for fart og trekkvilje. I år var det også med et tospann med staffordshire bullterrier!

Det deles opp i forskjellige klasser. 2-spann på sparkesykkel, snøreløping med en hund, 8-spann med vogn osv. Det er også delt inn i senior og juniorklasser.

Det er mange timer med trening som står bak før man begir seg ut på et løp som dette. Man må ut i alt slags vær for å trene, gi hunden riktig mat, massasje og en varm og god seng å sove i for at kroppen skal fungere optimalt.

untitled-design-10

 

Og man må heller ikke glemme å holde seg selv i god form! Det ligger rundt 2000 timer med trening bak et vinnerteam.

De som plasseres topp tre i alle klassene, kvalifiseres til EM, som i år er i England i november.

Barmarkskjøring er en voksende sport, og det ønskes flere utøvere! Med godt over 500 000 hunder i Norge, burde det ikke by på problemer å få flere til å prøve denne morsome sporten! Om du vil vite mer   så er det bare å ta kontakt med Lena Boysen Hillestad på mail: musher@frisurf.no

Hun er en god representant for sporten og har vært med i mange år, og er blant annet 23x verdensmester.

For flere bilder fra NM i barmarkskjøring – se her

Legg igjen en kommentar