5

Drømmenes dag for amstaff-entusiastene

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Den 13. august ble amstaffens dag igjen arrangert ved Berg friluftsområde ved Årungen i Ås. Dagen har blitt en tradisjon for alle med hjerte for amstaffen, og til tross for et stadig minkende antall av rasen i Norge lever kjærligheten til rasen i beste velgående hos rasens entusiaster. Amstaffens dag 2016 ble derfor en dag hvor de får gjenlevende representantene for rasen ble hedret, mens de tobente drømmer om en fremtid for rasen her til lands.

Amstaffens dag er et årlig treff for alle amstaff-entusiaster. Gruppen Mot Rasediskriminering av Hunder er pådriveren bak arrangementet. Gruppen er tydelige på at motivasjonen bak treffet er å oppheve raseforbudet, samt rive ned fordommene mot amstaffer og andre forbudte raser.

– Fokuset må være å bekjempe feilhåndtering og dårlig hundehold – ikke å legge skylden på en hunderaser, påpeker Martin Gjellum i MRAH, som med tungt hjerte registrerer at det blir stadig færre amstaffer på Amstaff-dagen med årene.

God stemning

I år tok til sammen i underkant av 100 mennesker turen til Årungen. Noen få senior-amstaffer var også på stedet. Mange andre raser var også representert, inkludert bulldog, staffordshire bull terrier og presa canario.

Arrangementet hadde en familievennlig profil med utdeling av informasjonsmateriell, loddsalg og trikskonkurranser for hundene. Mange småbarnsfamilier deltok, og de fleste av disse hadde med seg egne hunder, noe som også bidro til god stemning. NKK var selvfølgelig også på plass med informasjonsmateriell, inkludert vår brosjyre «Vil du bli hundeeier».

Vil ikke ha noe annet

1Tre av de mange som hadde tatt turen til amstaffens dag var Cathrine Olsen og sønnen Lucas (12), og amstaffen Freja, fra det siste registrerte kullet i Norge.

– Vi kommer ikke til å ha Freja her med oss så veldig mye lenger, hun må dessverre avlives i ganske nær fremtid på grunn av cushings syndrom. Det er en vond og spesiell situasjon for oss amstaffeiere som nå ser våre firbente falle fra på grunn av alderdom, og vet at vi ikke kan skaffe oss en hund av samme rase i fremtiden. Det oppleves som urettferdig – vi vil jo ikke ha noe annet enn amstaff, egentlig, sier Cathrine.

På høy tid med lovendring

3

Jeanette Guldbrandsen hadde også tatt turen til amstaffens dag med sin 13 år gamle amstaff Rolex og samboeren Jon Aasen. Til tross for sviktende hørsel fikk Rolex i løpet av dagen prøvd seg på et par agility-hinder, noe 13-åringen taklet med glans.

– Veterinæren vår sier at Rolex sin helse er så god at vi kommer til å ha ham i flere år fremover, noe vi er utrolig glade for. Vi vet ikke hva vi gjør når vi en gang i fremtiden må velge ny hund, men vi drømmer jo selvfølgelig om at en lovendring er på plass innen den tid, sier Jeanette.

Lovendring drømmer også NKK om, sier NKKs administrerende direktør Trine Hage.

– NKK er svært klare på at raseforbudet må oppheves, og har de siste årene jobbet målrettet mot dette. Raseforbudet har ikke fungert hensiktsmessig, og i tillegg legger loven opp til omvendt bevisbyrde, sier Hage, som lover at NKK skal fortsette å kjempe for en lovendring også i tiden fremover.

NKK hadde hundeloven og hunders rettssikkerhet som tema i siste utgave av Hundesport. Les temaartiklene her.

Les mer om hva NKK mener om hundeloven og raseforbudet her:

 

 

Legg igjen en kommentar