Mai

Gi hunden en god 17. mai!

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Mattilsynet: Har du en god plan for hunden på 17. mai? En dag med mye støy, mange mennesker og høye lyder er ingen fest for de firbente. Mange hunder er livredde for salutter og ståk, men du kan gjøre en slitsom dag enklere for dyret ved å planlegge. Først og fremst bør du ikke ta med deg hunden ut for å se på toget.

Tekst: Mattilsynet / Foto: Merete Greaker

17. mai kan være svært belastende for mange hunder fordi de er redde for høye lyder og store folkeansamlinger med trengsel. Hunden har det trolig bedre hjemme.

Norsk elghund sort. Foto: Vibeke Brath
Norsk elghund sort. Foto: Vibeke Brath

Hvis hunden er redd for høye lyder og smell og du bor nær stedet de skyter salutter fra, bør du være sammen med hunden når dette foregår. Smell kan forsterke følelse av ensomhet og frykt.

  • Pass på at hunden (eller katta) ikke kommer seg ut og stikker avgårde. Hvert år stikker dyr av fordi de skremmes av smell.
  • Prøv å avlede oppmerksomheten under salutten. Aktiviser hunden med innendørs lek, sånn at den får noe annet å tenke på.
  • Ikke forsterk hundens frykt ved å trøste og vise bekymring. Lat som ingenting.
  • Ikke ta med deg hunden ut for å se på toget. Hunder flest vantrives og blir redde i så tette menneskemengder.
  • De liker heller ikke støy og høy musikk.
  • Folk er ute for å se på toget og har ikke oppmerksomheten rettet mot bakken. Dermed er små hunder og poter utsatt for spisse hæler.
  • La hunden få en god luftetur utenfor de folkerike stedene. En sliten hund er mindre stresset.

De siste årene har vi sett hunder som pyntes med hundebunad på festdager. Dette er trolig artigere for eier enn for hunden. Slike plagg begrenser hundens bevegelsesfrihet og kan være varme. Tenk deg om før du gjør dette – er det egentlig så lurt?

Ta hensyn til hunden og ha en strålende flott 17.mai-feiring. Norsk Kennel Klub ønsker alle to- og firbeinte en riktig god nasjonaldag!

 

Kilde: Mattilsynet

Legg igjen en kommentar