Hunden Maya

Norges Dyrehelter 2016 presenterer hverdagsheltene!

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter

 

Kåringen av Norges Dyrehelt 2016 er godt i gang, og nominasjonene er mange og imponerende. Det er mange av oss har gode dyrevenner som er våre støttespillere og helter i hverdagen. For å hedre alle disse har Agria kåret «alle hverdagshelter» som ukens delvinner i Norges dyrehelter-kåringen. Les de flotte og rørende historiene juryen har fått tilsendt her.

Hunden Kenzo

norges dyrehelt, nkk, agriaDenne gutten har Aspergers syndrom. Han er redd det meste og har store behov for forutsigbarhet. Denne hunden er en Schäferhund på over 40 kg. Den veier mer enn gutten.

Vi (jeg og hunden, Kenzo) kommer på uventet besøk. Gutten er først redd, men så skjer noe mellom dem, og gutten setter seg ned og prater med Kenzo. De legger seg ned. De lå slik og så inn i hverandres sjel i over en time. Ikke en lyd, vek ikke hverandres blikk. Vi ble alle rørt til tårer av dette. Kenzo har en unik kontakt og tålmodighet med barn. Denne episoden rører enda. Kenzo er forøvrig per i dag norsk, svensk og internasjonal utstillingschampion.

– Raymond Sandvik

 

Gassen Gerd

Gassen GerdDet var den gangen Gerd var den eneste gåsa på gården, som ligger mellom fjord og fjell. Min datter og jeg var inne etter middag, og plutselig ser datteren et basketak der Gerd var involvert – nedenfor tunet gjennom vinduet. Jeg trodde først Gerd ordnet opp mellom kranglete ender … Men så såg jeg vingespennet til kranglefanten: ØRN! En ung ørn hadde landet for å ta en av endene våre, og Gerd fløy på ørnen med fare for sitt eget liv! Jeg kastet meg i støvlene og sprang det jeg hadde, klar til å kaste meg med i feiden – men da fløy ørnen … Gerd var blodig, men ikke livstruende skadd, og lever som sjef på tunet 2 1/2 år etter – og ordner fortsatt opp i alle feider! Ørnene har aldri vært på tunet siden. Etterhvert har vi funnet ut at Gerd ikke er gås men gasse, men han bærer fortsatt navnet Gerd :) Gerd er det modigste dyret jeg har hatt. Å sloss mot ørn trodde jeg ingen dyr vågde, men han gjorde! Selv om Gerd nå har fått flere av samme art på tunet, passer han fortsatt på endene våre! Om vi har hunder, så er det Gerd som er vaktbikkje på tunet. Han er ellers en snill gås som aldri «glefser» etter menneskene sine.

– Aase Elise Castberg

 

Hunden Beiley

Hunden BeileyJeg skriver angående Beiley. Hun er nemlig min og familiens hverdagshelt. Hun «reddet» nemlig en som vi i familien setter så umåtelig stor pris på, og elsker så høyt. Ikke ved å varsle brann, eller redde noen fra å drukne, eller noe slikt. Men «bare» ved å være seg selv! Beiley er en stor hund. En dobermann. Og hun var min søsters hund en gang. Min søster var en sprek dame, sterk var hun også, så å ta seg av en spretten og glad dobermann, som virkelig var en utfordring – det var intet problem for henne. Min søster ble plutselig syk, og vi måtte vente lenge før legene til slutt fant ut at hun hadde leukemi. Innad i familien ble det naturligvis en stor omveltning. Den sterke søsteren min var blitt svak fysisk. Og hun hadde etterhvert et ikke-eksisterende immunforsvar på grunn av cellegift. Så Beiley måtte plutselig ut av hjemmet. Noe som naturlig nok var tungt for min søster og hennes familie.

Det ble diskutert hvor hun kunne være over denne lange perioden, når min søster skulle kjempe en lang kamp for livet. Og min mor tok på seg ansvaret. Så der sto min mor, som nå er 59 år, med en vilter dobermann å ta seg av. Det føltes nok tungt for henne oppi alt dette. Og jeg aner ikke hvordan hun klarte å stå i det. Men min mor var bestemt på at min søsters elskede hund skulle fortsette å være i familien! Så skjedde det som ikke skulle skje. Min søster overlevde ikke behandlingen og døde for to år siden, nå den 25. januar. Min mor var naturlig nok knust. Jeg fulgte selvfølgelig med på henne, om hun kom til å bikke under av sorg … og en periode var jeg virkelig bekymret!

Men så skjedde det noe. Hun og Beiley, som hadde hatt et helt ok forhold før- «fant hverandre». De så hverandre plutselig. «Bestemor» ble matmor. Beiley, ble ikke lenger bare «min datters» hund, hun ble hennes bestevenn. Beiley fikk min mor ut av huset på dager da hun ikke følte hun klarte å stå opp av sengen engang. Men hun MÅTTE ut med hunden. Beiley var også en som lyttet, og en som kom og ga en «klem» når mamma gråt. En som også sørget med min mor. Beiley ble en støtte og de begynte å trene sammen. Hun hjalp min mor til igjen å finne glede i livet. Min mor ble veldig avmagret en periode, noe som ikke er så rart. Men nå ser hun sunn og sprek ut igjen! Snø eller regn, der går de! Lille mamma og store Beiley. Og Beiley følger alltid varsomt med på hvordan det går med «bestemor» Hun hverken drar i bånd, eller er vilter. Nå den dag i dag, nesten to år etter at min søster døde, så ser ikke bare jeg, men alle andre rundt oss for et unikt forhold de to har. Beiley er nå en rolig «dame» som stråler mot «bestemor» og matmor. Og vet du, min mor stråler virkelig tilbake når hun ser på den hunden! Min søster sa alltid at Beiley var en unik hund. Vi så det ikke da, men vi ser det nå. Beiley er virkelig en reddende engel.

– Gunn Kvivesen

 

Hunden Maya

Hunden MayaGrunnen til at jeg velger Maya til denne nominasjonen er jobben hun gjør når hun er med i barnehagen. Hun gjør redde og utrygge barn, trygge på hunder. Hun gir dem mestringsfølelse. Er der hvis noen er lei seg. Til og med foreldre som er redde for hunder, blir trygge rundt henne. Alle som møter henne, sier at hun har en utstråling som bare lyser snilt og vennlig. Hun er den perfekte terapihund uten kurset en terapihund har gått.

– Rita Bredesen

 

Hesten Liwius

Hesten LiwiusVår datter Louise sin hest Liwius har hjulpet henne opp på ryggen flere ganger. Han har gitt henne gnist og fått henne motivert psykisk og fysisk til å holde ut gjennom et langt år med mye sykdom og tunge stunder. Vår datter har siste året hatt Borrelia, kyssesyken og AV-blokker grad 2 som akutt ble grad 3 da hun flere ganger fikk hjertestans og var klinisk død. Takk og lov at hun hadde sine kjære med seg da. For kort tid siden fikk hun operert inn pacemaker bare 23 år gammel som et resultat av dette. Den og hesten holder henne i live i dag.

Louise lever og ånder for Liwius og han er der for henne. De trøster og stoler på hverandre. Louise har startet med hest uvitende om risiko for eget liv, men hun vet at uten Liwiusgutten ville livet vært trist. Han løfter henne til nye høyder hvert ekstra minutt hun orker ri. Louise blir sykelig trøtt etter å ha ridd en økt og kan sove i 12 timer før hun må opp og ut til hesten sin igjen. Hesten prater og koser med henne. Viser henne at hun betyr mye for han. Dulter til henne med mulen. Legger mulen i nakken hennes og roter og blåser inn i det lange håret til Louise. Er forsiktig på hennes dårlige dager men kan tøyse med henne på gode dager. Denne hesten, Liwius, gir livet menig for vår Louise og oss.

– Vivian H Sandvold

Katten Caspan

Katten Caspan og SilkeVi har en sær kanin/hare, Silke, som ikke vil knytte seg til sin egen rase, men en hannkattunge funket. Ikke i begynnelsen, men etter hvert. Kaninen ble bitt i øyet sitt når vi prøvde å sette henne sammen med en annen kanin. Ni sting over og under øyet endte det med. Men hun er fin i dag og elsker å leke med kameraten sin Caspan (vi sier også Puselus). De går godt i lag, men av og til sloss de som søsken. Ekte kjærlighet. Caspan reddet Silke fra en stor ensomhet da hun ikke fungerer med andre dyr. Han er en «life saver».

– Bergitte Wiik

 

Katten Billy

Katten BillyBilly er hjemløs, men bor i et anneks jeg bruker når jeg fanger inn nye hjemløse katter. Han har ‘blitt igjen’ i annekset sammen med ei lita kattefrøken. Hver gang det kommer nye inn i det ene rommet i annekset, er han ved vinduet med en gang. Der sitter han og prater, trøster og roer dem ned. Han er også veldig ivrig på å få komme inn til de. Det får han så fort jeg er trygg for smitte. En utrolig god gutt med hjertet på rette sted.

– Britt-Karin Grøseth

 

Nominer din dyrehelt!

Kjenner du en hverdagshelt som har gjort noe unikt og fortjener ekstra oppmerksomhet? Frem til 9. mars kan du nominere ditt dyr eller et dyr du kjenner til Norges dyrehelt. Du kan enkelt nominere og følge kåringen via Agrias Facebooksider.

Legg igjen en kommentar