God passform er viktig, spesielt for de ekstra aktive vinteraktivitetene. Foto: Ines Blix

Pass på Passopp i vinterkulda!

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Hunder er ikke nødvendigvis skapt for (ekstrem) kulde. Å være ute i kulden må alltid tilpasses de fysiske forutsetningene den bestemte rasen, og den bestemte hunden, har. Noen raser er bedre rustet til å tåle kulden blant annet fordi deres oppgave er eller har vært å passe på buskapen, vokte gården eller arbeide ute sammen med eieren.

Tekst: Stepanka Horakova / foto: Ines Blix

Shiva setter pris på ekstra beskyttelse mot vinterkulden.
Shiva setter pris på ekstra beskyttelse mot vinterkulden. Foto: Lone Blix

De fleste hunder tåler normal vinter uten problemer og har ikke behov for ekstra påkledning. Men det finnes flere unntak. Hunder som er veldig små (f. eks. miniatyrhunder) befinner seg nære bakken og fryser derfor lettere. Hunder som av natur er veldig tynne (f. eks. mynder) eller har veldig lite hår (f. eks. nakne hunder eller hunder som har opprinnelse i veldig varme land) vil fryse lettere fordi de ikke har pels og/eller fettlag som beskytter dem. Eldre hunder og hunder med forskjellige sykdommer (f. eks. forkalkninger) vil også trenge hjelp til å holde varmen, det samme gjelder for valper.

Ovennevnte hundetyper vil ha behov for påkledning på turer dersom temperaturen kryper (godt) under null. Andre raser, som for eksempel nordiske spisshunder, trives meget godt i kulden og har ikke noe behov for ekstra hjelp fra oss til å klare seg.

Når fryser hunden?

I minusgrader bør du alltid tilpasse utetiden etter hunden for å bevare god hundevelferd. Hunder som fryser skjelver, på samme måte som mennesker. De vil også kunne løfte bein og trippe når dere stopper og står stille, hoppe eller tilsynelatende halte når dere går, fordi det er kaldest ved bakken. Noen krummer ryggen synlig, fordi hunden av natur har behov for å krølle seg sammen for å holde varmen. Viser hunden tydelige tegn på mistrivsel og vil snu, er det best å korte ned turtiden.

 Å være våt i minusgrader er ikke behagelig, selv om hunden har godt med pels. Foto: Jane E. Brattland
Å være våt i minusgrader er ikke behagelig selv om hunden har godt med pels. Foto: Jane E. Brattland

Hunder som ikke har fysiske forutsetninger for det, bør aldri bli stående ute i kulden! Hunder som står stille eller er i en (kald) bil, har lettere for å fryse enn hunder som beveger seg. Dette gjelder allerede ved noen få kuldegrader. Hundens liggeposisjon i bilen er en pekepinn – ligger den utstrakt, fryser den sannsynligvis ikke, ligger den godt krøllet sammen, er sannsynligheten større for at det er kaldt for den. Kle godt på hunden, ha med tepper den kan grave seg ned i, men aller viktigst – vurder om den heller ikke bør bli hjemme for å slippe bilturen.

Hvilken type snø dere beveger dere i, har en del å si. Har hunden din en pels som kladder i nysnøen, eller som raskt blir våt i råtten snø, vil den fryse raskere. Å være våt i minusgrader er ikke behagelig. Kald vind øker de effektive kuldegradene ytterligere og må også tas hensyn til.

Har hunden din fått snøkladder i pelsen, skyll pelsen forsiktig med lunkent vann (ikke varmt!), og pakk hunden i teppe eller kle på han ull som både varmer og puster når han er våt.

Hunder fryser som oftest på potene og ørene, og innsiden av brystkassa. Dessuten fryser hannhunder på pungen, tispene på spenene. Snør det, er ryggen naturligvis ekstra utsatt.

Husk også at kulde gjør at hunden raskere vil bli irritert eller reagere på ting som han ellers ikke gjør – på samme måte som oss.

Å velge klær til hunden

God passform er viktig, spesielt for den som er ekstra aktiv. Foto: Ines Blix
God passform er viktig, spesielt for den som er ekstra aktiv. Foto: Ines Blix

Når du skal velge klær til hunden, tenk først og fremst på funksjon og passform. Pass på at klærne ikke hindrer bevegelse, spesielt i armhulene, og de må ikke være så stramme at de skjærer seg inn i kroppen.

Genser strikket i naturmaterialer som ull eller alpakka varmer best, og genseren kan strikkes/tilpasses slik at den ligger tett inntil kroppen og gir best mulig varme. Det finnes mange forskjellige typer dekkener som skåner godt for regn og vind, er det kaldt, bør du ha en tynn ullgenser under, velge et dekken i ull eller et med fôring.

De som fryser mye, kan ha en dress som dekker hele kroppen og alle fire beina, og har åpninger kun for at hunden kan gjøre fra seg. En slik heldekkende dress kan også være nyttig for hunder som får mye snøballer i pelsen og får det vanskelig med å bevege seg. Noen hunder kan også bruke dressen som pysjamas hvis du liker å ha det kaldt i huset om natten.

Den heldekkende dressen kan være strikket for varme, den kan være laget i lycra for å unngå snøkladding, eller den kan være sydd i fleece som pysjamas. Den kan selvsagt også brukes som underklær til dekken når det er veldig kaldt.

Potene lider også i kulda

heldekkende dress kan også være nyttig for hunder som får mye snøballer i pelsen. Foto: S. Horakova
En heldekkende dress kan være nyttig for hunder som får mye snøballer i pelsen. Foto: S. Horakova

Vær oppmerksom og sjekk potene jevnlig for å forebygge skader som er smertefulle for hunden. Klipp vekk håret mellom trædepotene for å hindre isklumper. Om det er for kaldt, om dere går på skaresnø eller om hunden har såre poter, bør du bruke potesokker.

Potesokkene kan også brukes som forebygging av saltskader, spesielt i byene hvor det saltes mye. De er også nyttige å ha på fjelltur om hunden går mye på snø.

Noen hunder kan også trenge en løshals/hette (kalles også snood) som dekker over ørene.

Å venne seg til klær

Lille Hopi er kledd i ull fra Lanullva. Foto: Merete Greaker
Lille Hopi er kledd i ull fra Lanullva. Foto: Merete Greaker

Selv om du har en hund som fryser, er det ikke sikkert at den vil gå med klær. Enkelte hunder ”fryser til” og nekter å bevege seg, går veldig stivt eller ikke vil gjøre fra seg med klær på. Det betyr at dere må trene litt mer på å bli vant til påkledningen.

Start med å ha på genseren/dekkenet i korte perioder, og belønn hunden når den beveger seg i den. Det kan også tenkes at det er bedre å gå en kortere tur uten klær i godt tempo, og heller sørge for at hunden varmes godt etterpå.

Du kan kle på ham genseren når dere har kommet inn etter tur, da kan han få hjelp til å varmes opp raskere. Noen elsker å grave seg ned under varme tepper for å få opp varmen. Andre vil gjerne søke varme plasser i huset, gjerne foran peisen, for å få varmen i kroppen igjen.

 

 

 


 

Annonse: NKK-butikken
Annonse: NKK-butikken

 

 

Annonse: Dyrevennlig ull er gull nå som vinterkulden har kommet! Husk at i NKK-butikken får du kjøpt de herligste ullprodukter av den mykeste merinoull til både to- og firbeinte. Garantert fri fra mulesing!

Legg igjen en kommentar