DSC_0106

Morsomme triks i vinterkulden

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Selv om vi hundeeiere er kjent for å være ute i all slags vær, så det er ikke alltid verken vi eller hunden har lyst til å gå den milelange turen i -25 grader. Vi føler kanskje heller ikke for å gå det sporet, eller trene agility midt på vinteren. I alle fall ikke hvis du ikke har en innendørs hall eller et nærliggende ridesenter. Men du trenger ikke å ha det kjedelig for det! Det er massevis av aktiviteter du kan finne på innendørs med din firbente venn.

Tekst/foto: Kim Salomonsen. Kilde: Hundesport 1/13

Da vinteren er en tid hvor både mennesker og hunder blir litt ekstra stive, så vil du her finne tips til noen ulike kroppskontrolløvelser. I tillegg til å være morsomme triks er det også gunstige øvelser som gjør hunden mer smidig og mobil.

Handstands

Et virkelig festlig triks som vanligvis imponerer både familie og venner, er «handstands». Det vil si at du lærer hunden til å stå på hendene mot en vegg eller andre gjenstander. (En mindre hund kan ofte lett selv lære å stå fritt uten støtte).

Du må først lære hunden å rygge fra deg. Enten belønner du så snart hunden gjør noe bevegelse bakover, eller så påvirker du hunden med å gå mot den og belønne for hvert litet skritt. Belønn mellom hundens forben.

Når hunden er ganske sikker på at rygge fra deg, så tar du ut en stor planke (gjerne dekket med tekstil av noe slag) og lærer hunden å rygge mot den når den er på gulvet. Hunden vil raskt lære at belønningen vil komme så snart bakbeina berøre planken.

Deretter hever du planken litt mot veggen. Fest planken ved å ha føttene som støtte under (se bilde under). Hev planken litt og litt av gangen. Selv om hunden raskt lærer poenget med håndståendet tar det ofte noen uker før hundens muskler i ryggen, skuldre og forbena er sterke nok til at hunden faktisk klarer øvelsen.

1
Amstaffen Enzo lærer seg å stå på hendene

 

Potekontroll

Bambi, pyrenesisk gjeterhund, mestrer trikset!
Bambi, pyrenesisk gjeterhund, mestrer trikset!

Å ha kontroll på alle fire potene er ofte ikke så lett for hunden. Så her er en utfordring: lære hunden å stå med alle fire potene i en bolle/skål! Foruten at hunden lærer å kontrollere  potene sine, er det også veldig bra for hundens rygg. I alle fall når du begynner å bruke mindre og mindre boller. Da hunden må ha potene tett sammen og ryggen da må samles for å balansere det hele opp.

Ta en stor kurv (avhengig av størrelsen på hunden) og lær hunden å hoppe / klatre opp i den med de fremre potene. Øk kriteriene, og la hunden tilby å sette bakbena ned i kurven også. Så snart hunden frivillig hopper opp i kurven uten problem, så bytt til en mindre kurv. Kanskje en kjele? Hver gang hunden føler seg trygg i øvelsen kan du bytte til en mindre objekt. Ganske snart kan du ta hundens egen matskål, eller kanskje noe enda mindre? Hunden må da samle kroppen til å virkelig for å få alle potene opp i skålen.

 

Ball-ansekunst

DSC_0076En pilatesball kan være god trening for både eier og hund. Her setter bare fantasien grenser for hva du kan gjøre.

For den større, stivere hunden kan det være nok til at hunden kan stå på ballen med forlabbene, men for den mindre, fleksible hunden kan man godt lære den til å stå på ballen og balansere. Har hunden veldig god balanse, hvorfor ikke la den sitte bamse eller snurre rundt på ballen? Prøv selv og gjør det som er best egnet for din hund!

Bildet viser bergamascovalpen Joy, 5 måneder gammel, som lærer å balansere på ballen.

 

Puppy yoga

Den pyrenesike gjeterhunden Flink demonstrerer "puppy yoga"
Den pyreneiske gjeterhunden Flink demonstrerer «puppy yoga»

Et siste triks som er både søtt og nyttig, er puppy yoga. Her kan vi lære hunden å strekke hals, rygg og bena helt av seg selv. Prøv gjerne øvelsen selv, den er vanskelig!

Lær hunden å hoppe opp med forlabbene på en av dine armer. Belønn med en godbit fra den andre hånden. Når hunden kan det, start ved å belønne hunden mer og mer nedover og nærmere armen din, og deretter belønne under armen slik at hunden må strekke hodet fremover for å få godbiten.

Plassere deretter belønningen mer og mer framover, (når hunden allerede vet at du vil ha hodet under armen). Til slutt får du en hund som stretcher seg selv!

Denne artikkelen kan også leses i Hundesport nr 1/13

 

Legg igjen en kommentar