Foto: Cilje. H. A. Moe

Med hund på utstilling

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
For mange er hundeutstilling en spennende hobby, både når det gjelder selve konkurransen og miljøet omkring. Her treffer du andre hunde­eiere som du kan utveksle erfaringer med, du får se andre hunder av samme rase som den du har selv, eller andre raser, og du blir kjent med mennesker som også har interesse for hund. Kanskje får du se foreldre, søsken eller andre slektninger til din egen hund?

Hundeutstillinger er svært viktig for å bedømme resultatet av avlen, for hunder med god kroppsbygning vil kunne fungere klart best. Mange skjelettproblemer og slitasjelidelser skyldes nemlig at hundene er for dårlig konstruert – har for dårlig kroppsbygging – og slike hunder vil ofte fungere dårlig i samfunnet. Den viktigste bruksegenskapen hos norske hunder er at den skal kunne fungere som familiehund, både mentalt og på turer i skog og mark.

Rasestandard

Standarden beskriver rasens egenskaper. Foto: Cilje H. A. Moe
Standarden beskriver rasens egenskaper. Foto: Cilje H. A. Moe

Hver rase har sin egen rasestandard. Rasens hjemland er ansvarlig for standarden, som godkjennes av den internasjonale kynologiske organisasjonen FCI. Standarden beskriver rasens mentalitet og hvordan hunden skal se ut og bevege seg. Det dreier seg i stor grad om kroppsbygging og funksjon, og om rasetypiske detaljer. En sunn kroppsbygning er grunnlaget for sunn funksjon.

Det har vært arbeidet mye med å fjerne formuleringer i rasestandardene som potensielt kan føre til helseproblemer, og dette arbeidet vil fortsette. Rasestandardene beskriver sunne hunder som skal kunne fungere både til det arbeidet de er tiltenkt og i dagliglivet. Rase­standarden for din rase finner du på NKKs nettsider, eller på raseklubbenes egne nettsider.

Utstillingssystemet

Foto: Cilje H.A. Moe
Foto: Cilje H.A. Moe

I raseavl er det viktig at hundene har de egenskapene rasen krever. På den måten vet du som valpekjøper ganske mye om det du kan forvente av nettopp din hund. I utstillingsringen bedømmes hundene ut fra rasestandarden. For noen raser er det også andre spesielle prøver som vurderer spesielle bruksegenskaper, som jakthundprøver, fuglehundprøver, bruksprøver osv.

Hundeutstillinger er svært viktig for å bedømme resultatet av avlen, for hunder med god kroppsbygning vil kunne fungere klart best. Mange skjelettproblemer og slitasjelidelser skyldes nemlig at hundene er for dårlig konstruert – har for dårlig kroppsbygging – og slike hunder vil ofte fungere dårlig i samfunnet. Den viktigste bruksegenskapen hos norske hunder er at den skal kunne fungere som familiehund, både mentalt og på turer i skog og mark.

Valpeshow

Valpeshow er god trening både for hund og eier. Foto: Halat Sophie Bjerkestrand
Valpeshow er god trening både for hund og eier. Foto: Halat Sophie Bjerkestrand

Valpeshow er god trening både for hund og eier. Slike uoffisielle konkurranser arrangeres over hele landet for valper i alderen fire til ni måneder. Det er smart om du på forhånd har lært hunden å stå rolig, slik at dommeren kan få sett og kjent på den, og at den kan gå pent i bånd. Mange hundeklubber arrangerer kurs både i pelspleie og ringtrening som det kan være godt å få med seg. Er du usikker på hvordan du skal stille ut hunden, kan du for eksempel kontakte raseklubben eller gå på ringtreningskurs.

Når valpen er over ni måneder, kan den delta på offisiell utstilling. Hundene deles inn i forskjellige klasser avhengig av kjønn og alder. Hvert år arrangeres det over 500 større og mindre hundeutstillinger over hele landet. Norsk Kennel Klub arrangerer elleve internasjonale utstillinger i året, åpne for alle raser – fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. For øvrig arrangeres hundeutstillinger av spesialklubbene for de forskjellige rasene og lokale hundeklubber tilsluttet Norsk Kennel Klub.

14. – 15. november arrangerer NKK valpeshow i forbindelse med Oslo Pet Show. Påmeldingsfristen er i dag  – 26. oktober!

Nyttige lenker:

Legg igjen en kommentar