møt nkk-hundene

Våre firbeinte kollegaer – 5

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Det er på tide med en ny presentasjon av hundene «på huset». I dag er det endelig Oskar og Olga sin tur. Begge var mer opptatt av andre ting enn å ta seg godt ut på bilde denne mandagen, noe vi applauderer. Det viktigste er jo å ha det bra med seg selv – akkurat som man er!
Sussex med lavterskelsuksess
Oskar er utslitt etter å ha tilbragt helgen på hytta.
Oskar er utslitt etter å ha tilbragt helgen på hytta. «Mye friluft og fisking tar på», sier han

Oskar, Oskar, Oskar. Det er ingen helt som Oskar (5). I allefall ikke mange. I tillegg til å være av en sjelden rase, sussex spaniel, så setter han også sin ære av å være unik på mange andre områder også. Men la oss først begynne med navnet. Han har mange av disse. Noffle, Påsan, Loff. Han heter så mye som Quondam Archibald på fint, men han er ikke så fin av seg, så han må som regel tenke seg godt om for å huske stasnavnet. Han tror nok oftere at han heter «Kuttut».

Det beste Oskar vet er tannbørste (altså Dentastix), godbitballen som bråker, være på hytta, kjøre bil, sove lenge i helgene (helst på armen), fårikålrester, bli klødd på magen, høre sin egen stemme, snuse, vasse (opp til magen) og løpe etter løv om høsten. Hvis løvet ikke blåser så altfor langt av gårde, vel og merke. Det verste Oskar vet er andre hannhunder som liksom tror de er tøffere enn ham selv (spesielt den teite eurasieren til naboen), børste ører, vann til over magen, klippe klør, søppelbilen, hester, folk på skateboard og rulleski (veldig tåpelig og unaturlig oppførsel som åpenbart må korrigeres).

Oskar er en sussex med lavterskelsuksess i mange fritidsaktiviteter: Rallylydighet, strengt regulert av dagsform og godbitkvalitet. Lete etter godbiter i gresset eller noen som har gjemt seg bak et tre. Også dette strengt regulert av kvalitet på det/den som skal spores opp. Få duene på plenen og endene ved vannet til å flytte seg. Skremme veterinærer. Være med som inspektør på fisketur og hente småfisken før måkene får dem. Trene opp mor og far til å gå og hente den teite ballen selv.

På NKK er arbeidsbeskrivelsen enkel, men krevende. Hans fagfelt er kommunikasjon og han skal bjeffe når mor går fra kontoret, bjeffe når noen andre kommer i nærheten av kontoret, bjeffe hvis noen prøver seg på å gå fra kontoret før han har fått kos, eller i det minste litt oppmerksomhet («nei» eller «ikke bry seg» teller selvfølgelig også).

 

Dronninga fra Russland
Selv en dronning vet at det å ha det moro er vel så viktig som å se vakker ut
For en dronning er det minst like viktig å ha det moro som det er å se vakker ut

Olga (4), også kjent som Dronninga, er glad i komfort og kun det beste er godt nok for denne kvalitetsbevisste dachshund-damen fra Russland. Et annet kallenavn hun ikke setter like stor pris på er «Tjukka». Navnet referer vel til det at hun har små valper i magen, men det har nok også litt og gjøre med det faktum at hun er veldig glad i velsmakende og kanskje litt usunn mat. Men navnet skjemmer ingen, og kondisjonen til Olga er det ingenting å utsette på.

I tillegg til god mat og komfort, er det naturlig for Olga å være «the center of attention» som hun selv sier med velklingende russisk aksent. Det være seg i heimen eller andre steder. Det verste som kan skje Dronninga er å bli våt. En aktiv hverdag til tross så setter hun en tydelig grense ved det å bli våt, enten det er turer i regnet eller en runde i dusjen.

Ja, sånn ser Olga egentlig ut.
Ja, sånn ser Olga egentlig ut.

Apropos aktiviteter så deltar Olga både på utstilling (hun er da Nord UCH må vite) og sporprøver (så lenge været er samarbeidsvillig). Hun har også såvidt snust på reven, men har ikke helt gjort seg opp en mening om denne. Reven var mer tiltalende når samboer og varmepute Lus (også dachshund, red. anm) var med.

Olgas hverdag på jobben er nok ikke like adelig som hun selv ønsker. Hun har arbeidsoppgaver hun som alle andre. Olgas hovedansvarsområde er å ha kontroll på hvilke godbiter som til enhver tid er i sirkulasjon på avdelingen. Heldigvis så er det også tid nok til overs for Dronningen til å ta seg godt ut og ta i mot beundringen fra alle de som tar turen innom kontoret  hennes også. Den ekstra oppmerksomheten passer en vordende mor utmerket.

Vil du lære mer om dachshund og sussex spaniel? Besøk raseklubbenes nettsider:

Legg igjen en kommentar