1277679_452058938259816_251072416_o

Drømmen om en terapihund

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Forrige uke delte NKK et videoklipp på sin Facebookside av whippetjenta Julie på jobb på et eldresenter. Responsen var over all forventning og i løpet av uken er filmklippet vist nesten 300 000 ganger! Derfor fikk vi lyst til å litt bedre kjent med Julie, matmor og den viktige jobben de gjør i sitt arbeid med «Gledespatruljen».

For matmor Ane Brit har hunder alltid vært en viktig del av livet, og det var spesielt etter at hun selv ble syk i 2006 at hun forstod at hundene hadde en spesiell påvirkning på henne.

– Jeg gikk på instruktørkurs hos NKK tidlig på 70-tallet og har alltid trent lydighet med hundene mine, men nå så jeg en mye større mening med å trene med dem.

Etterhvert som helsen kom tilbake begynte hun å søke på nett om hund, helse og terapi, og relevant forskning på dyr og spesielt hunders påvirkning på mennesket. Sakte, men sikkert, tok drømmen om å trene egen terapihund form.

I 2011 kom whippetgutten Birk til familien. Allerede da hadde familien to whippetjenter, Wilma og Julie, og dachsjenta Thea. Et aktivt hundeliv til tross, så var det først nå Ane Brit hadde tid og ressurser til å starte opptreningen av en egen terapihund. Birk ble førstemann ut.

"Gledespatruljen". Fra venstre: Flint (1) familiens terapihundaspirant, Birk (4) godkjent terapihund, Julie (7) godkjent besøkshund og snart godkjent terapihund, og ikke mist hundefører og stolt eier Ane Brit Sundal.
«Gledespatruljen». Fra venstre: Flint (1) familiens terapihundaspirant, Birk (4) godkjent terapihund, Julie (7) godkjent besøkshund og snart godkjent terapihund, og ikke mist hundefører og stolt eier Ane Brit Sundal.

I dag er Birk fire år gammel og han elsker å leke med de gamle på sykehjemmet.

– Han en egen evne til å plukke ut den i rommet som trenger ham mest den dagen.  Han sjarmer alle i senk med sine kunster og sin forsiktige og verdige måte som han tilnærmer seg alle på. Det er den samme fine måten han tilnærmer seg barn og han er overlykkelig når vi «finner» et lite barn som vil trene sammen med oss. Da kan vi gå spor eller bare trene på de øvelsen han kan. Det er lykke!

Julie, whippetjenta som gjorde så sterkt inntrykk på alle som så filmen med henne, beskriver Ane Brit som «husets prinsesse».

– Julie er en rolig og beskjeden dame på sju år. Det var jo så morsomt å trene Birk så da han var blitt godkjent terapihund startet jeg opptreningen av Julie også. Julie er blant annet en god terningkaster og vi spiller «hundeyatzy» på sykehjemmet. Da trener vi motorikk og hoderegning og alle vil hjelpe henne å regne. Forskjellige hunder har forskjellige kvaliteter og egenskaper og Julie er tålmodig som dagen er lang. Hun er rågod på å være i situasjoner der det er mye nærhet. Da kan hun ligge på et fang eller i en seng lenge. Hun ligger der og bare sjekker med meg innimellom at jeg har alt under kontroll og så legger hun seg ned igjen, forklarer Ane Brit stolt.

Mens husets eldste Wilma (9) og Thea (11) nyter dagene som pensjonister, er det minstemann Flint som er siste tilskudd terapihundflokken. Ettåringen er godt i gang med treningen og trioen gjør sitt beste for å leve opp til navnet «Gledespatrulen» i sitt arbeid med de eldre.

– Vi har opplevd å bli bestevenner med en som ikke ønsket å ha kontakt da vi møttes første gang, men etter hvert så søkte han meg mer og mer med blikket og da jeg igjen etter flere uker spurte om han ønsker å hilse på hunden svarte han «JA«. Til ham måtte vi gå innom hver gang vi var på sykehjemmet etter det. Jeg får stadig tilbakemeldinger fra ansatte og pårørende om at de vi besøker er gladere, sover bedre, snakker mer, trenger mindre medisiner og det er indikasjoner på at de får bedre livskvalitet, sier Ane Brit.

Hvordan blir en hund godkjent som terapihund?

Birk elsker å leke med de gamle på sykehjemmet
Birk elsker å leke med de gamle på sykehjemmet

Hunder av alle raser kan bli besøkshund og terapihund. Det er individets egenskaper som er det viktigste. Ane Brit, Birk og Julie er utdannet ved Norske Terapihundskolen (NTHS). Utdanningen er egentlig en utdanning av ekvipasjen. Det er viktig at ekvipasjen samarbeider og er et team. En veldig viktig del av utdanningen dreier seg om hunders atferd og velferd. Det er et stort ansvar å ta med seg en hund ut å jobbe med mennesker. Både menneskets og hundens ved og vel skal, og må ivaretas.

Første del av terapihundutdanningen er å bli godkjent som besøkshundekvipasje. En besøkshund er en trøste-, klappe-, kose- og selskapshund.

– Det var kursing hos NTHS, mange timer med egentrening, praksis på sykehjem og innleveringsoppgave før vi kunne få gå opp til praktisk eksamen. Da dette var gjennomført fortsatte vi praksisen vår på sykehjemmet samtidig som vi startet på terapihundkurs. Nå blir det krevd mer kunnskap av både hund og fører så jeg overdriver ikke når jeg sier at det er blitt mange hundre timer med egentrening og praksis på sykehjemmet. Nå skal man kunne bruke hunden i målrettet arbeid. Det ble satt opp mål, og etter endt praksis med en gruppe på sykehjemmet ble arbeidet evaluert. Erfaringer ble dokumentert i praksisoppgaven og så kan man få ta eksamen.

Hvordan blir hundene tatt imot av brukerne?

De fleste brukerne er positive til at det kommer hund på besøk. Mange har hatt hund før og det er et savn for dem og de ønsker derfor å få klappe og kose. Det blir avbrekk i hverdagen og skaper interesse også hos dem som ikke er så interessert. I følge forskning gjør hunder oss roligere, vi får lavere blodtrykk, stressnivået vårt synker, vi har bedre fokus og smerter blir redusert.

– I noen land er det tradisjoner for å bruke terapihunder i barnehager, på sykehus, innenfor psykiatrien og til rehabilitering i blant annet fengsler. Jeg håper etterhvert at noen flere dører åpner seg for terapihunder også i Norge, avslutter Ane Brit.

Du finner mer informasjon om, og bilder og filmklipp av Gledespatruljen her

Foto: Gledespatruljen

 1. Er så fantastisk at det får mye omtale! Har selv visst om virkningen av å ha dyr lenge. Vår datter har hatt 4 opphold på CatoSenteret hvor de har hundeterapi. Er bare så fantastisk ? Pga hun er blitt sykere, så har vi anskaffet oss en hund. Det har ført til mer latter og god stemning. Den har så godt lynne, at jeg vurderer å ta utdanningen. Så jeg skal undersøke litt.
  Håper på flere reportasjer.
  Mvh
  Sissel M. Laugsand

  1. Så flott å lese at hunden er til hjelp for datteren deres! Det er fantastisk hva de betyr for oss disse flotte hundene våre. Ønsker du mer informasjon om utdanningen så kan helt sikkert Ane Brit være til hjelp. Du finner kontaktinfo på Facebooksiden som det er linket til i saken. Lykke til! :)

 2. Dette er noe jeg virkelig kunne tenkt meg og drive med .Vi har en 1 1/2 år gammel Staffordshire Bull terrier tispe som jeg skulle ønske og bruke som besøks hund .
  Hun har et herlig gemytt og jeg elsker og jobbe med mennesker .
  Hvor og hvem må jeg kontakte for og kunne komme igang med kurser og utdannelse for og kunne gjennomføre og bli besøkshundekvipasje.
  Håper du kan hjelpe meg .

Legg igjen en kommentar