bundet hund

Ikke gå fra en fastbundet hund!

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Forlater du hunden din fastbundet utenfor en butikk eller lekeplassen, kan konsekvensene være fatale for hunden. I tillegg er det forbudt.

§ 5.Forbud mot å gå fra bundet hund : «Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser». (Lov om hundehold)

Altfor ofte ser vi hunder som står fastbundet utenfor butikken, barnehagen, og andre steder uten tilsyn. I slike situasjoner risikerer man ikke bare at hunden blir stjålet, men man setter også hunden i en svært vanskelig situasjon. En fastbundet hund kan ikke komme seg unna ubehagelige situasjoner, og den har heller ikke lov til å forsvare seg skulle den føle behov for det.

Denne våren og sommeren har hundeeiere over hele landet meldt fra om stjålne hunder og mistenkelige varebiler. Politiet har bedt publikum om tips og advart mot hundetyver. I flere av tilfellene har hundene blitt (forsøkt) stjålet fra egen hage, men hunder som står bundet alene uten oppsyn blir definitivt stjålet de også.

Vis ansvar – beskytt hunden din!

Ser du en hund som står bundet fast uten tilsyn så si ifra til gårdeier, butikksjefen eller hundeeier på en hyggelig måte at dette ikke er lov. Oppfordre hundeeier til å enten la hunden være hjemme, eller få noen til å passe på den de minuttene hun eller han må forlate den.

Heng opp plakaten utenfor din nærbutikk
Heng opp plakaten utenfor din nærbutikk

Skulle vedkommende lure på hvorfor, så er forklaringen såre enkel:

 • Hunden er i stor fare for å bli stjålet
 • Hunden har ikke lov eller mulighet til å beskytte seg selv – enten det er mot nysgjerrige barn eller plagsomme voksne.
 • Mange mennesker er redde for hunder – respekter dette
 • Skjer det uhell vil det kunne få fatale følger for hunden
 • Det er forbudt ved norsk lov

Du kan også skrive ut denne plakaten og spørre om du kan henge den opp på din nærbutikk, barnehage eller andre steder du ser hunder bli forlatt av sine eiere.

Les også:

Illustrasjonsfoto: iStock

 

 1. Synes det er synd at dere oppfordrer folk til å snakke til hunde-eiere som setter hunden sin utenfor butikker og lekeplasser. Synes i det hele tatt loven er tullete. Det er nå 500 000 hunder i Norge og det blir ikke færre. Det er påbudt å lufte hunden 3 ganger om dagen og da er en tur til butikken, når man har anledning til det, en av disse for svært mange hunder. Det er mange privat-politi som elsker å bjeffe til andre som bryter lover, særlig om sånt som har med hund å gjøre. Synes også det er synd at man ikke kan gå til butikken, jeg har 500 meter, med hunden sin fordi det ikke er lov til å sette den fra seg utenfor. Dere burde vel heller jobbe for og oppfordre butikkene til å lage «hundegårder», med tak over og port, utenfor butikkene enn å oppfordre folk til å sørge for at andre overholder lover. De fleste av oss er klar over forbudet, men synes det er så dumt at det er vanskelig å forholde seg til det.

  1. Jeg er helt enig med deg. Noen steder er det ikke trygt eller bra å sette fra seg hunden, mens andre steder kan det være helt greit å la hunden stå i 10-15 minutter. Dette er de fleste hundeeiere fullt i stand til å vurdere selv, og om de ikke er det, så hjelper det lite med tilsnakk fra tilfeldig forbipasserende. Slike selvoppnevnte ordensmenn er for øvrig veldig irriterende, og er først og fremst konfliktskapende.

  2. Hva med at dere setter hunden i en situasjon hvor konsekvensene kan bli store fordi den er bundet og dere er inni i butikken? Hva skal dere si da for å forsvare hunden deresog kanskje unnslippe en avlivning pga av en misforståelse? » Vet ikke»? » Var ikke der?» Hva gjør andre folk/andre hunder med hunden min uten at jeg er der? Hva gjør jeg som hundeeier for å at andre syntes godt om hund og hundeeiere! Ønsker vi en strengere hundelov fordi vi gir blaffen i de reglene som er satt?

    1. Jeg stoppet en gjeng med unger fra å plage en hund her på Skjetten i fjor og så tilløp til noe tilsvarende tidligere i våres. Så det skjer faktisk.

     Selv binder jeg aldri hundene mine utenfor butikker eller tar dem med dersom det er for kaldt eller varmt. Ingenting av det jeg må handle er så viktig at jeg bare MÅ gjøre det mens jeg går tur med dem.

 2. PS dere burde samtidig peke på hvor » rett ved inngangen» er i forhold til lovteksten: «Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund
  rett ved inngangen til en bygning som er åpen for
  allmennheten eller ved lekeplasser.»

 3. Enig med Thea i at det burde vært kasser/bur med lås for plassering av hund utenfor butikker (og gjerne også utenfor barnehager/skoler). Da oppfordrer man til å ta med hund uten å bryte loven og både hund og eier er trygge på at det ikke skjer noe galt.

 4. Jeg synes at det er flott at NKK sier ifra om dette. Det er faktisk ikke lov til å gå fra hunden bundet, og det er ment for det beste for hund og eier. Jeg ser veldig ofte folk som går ifra hunden sin MIDT i byen, noe som er superskummelt og som jeg ikke fatter at folk tør i disse dager. Ikke bare for at hunden kan bli tatt, men barn kan finne på å løpe bort og i værste fall skremme hunden så den biter. Brått hadde du en rettsak i handen fordi du ABSOLUTT måtte ha med hunden til butikken og ikke gadd å gå en tur ekstra med den.
  Selvfølgelig burde Norge vært mer tilrettelagt for hundeeiere, for det er lite tilrettelegging og mer lover og regler om hvor godt vi må passe på at hundene ikke er til bry enn noe annet. Personlig synes jeg unger burde være like mye i bånd som hunder. MEN det er ikke det denne artikkelen handler om.
  NKK oppfordrer hundeiere til å følge loven, noe som er fullstendig innafor.

 5. Det står ikke noe sted at det ikke er lov til å gå fra en hund som står bundet. Det er ikke lov å gå fra en hund rett ved inngangen til butikk ol. Det betyr i praksis at man kan binde den et stykke fra inngangen. Hvor langt det er, står det ikke noe om.

 6. Om du skal i butikken, la hunden være hjemme. Har hatt hund i over 10 år og synes ikke det er vanskelig. Det er også mange som er redd hunder, så jeg sier ifra til folk som lag hunden stå igjen ved inngangen til butikken. Og hva om noe ubehagelig skulle skje mens du ikke er der? Jeg hadde aldri tilgitt meg selv om hunden min ble stjålet eller skadet seg selv eller noen andre mens jeg var inne i butikken.

 7. Med det samfund vi lever i her i Europa, mener jeg, det er katastrofalt at indfører love der er i strid med Naturloven.
  Som eksempel har man den lov, at hvis en hund bider i selvforsvar, eller anden Naturlig grund, så skal den aflives.

  Og det er jo virkelig det – der blandt flere andre ting – der kan ske, hvis en hund står bundet et sted, uden at ejeren eller en anden kompetent person, holder konstant opsigt med, at hunden aldrig bliver generet af uvedkommende «levende væsner», eller af vejret, eller af genstande der kan skade hunden.
  Her er utroligt mange muligheder.

  Læs eventuelt på de 2 efterfølgende links, hvad der skete med min hund, der på grund af flere forskellige menneskelige fejl, blev URETSMÆSSIG aflivet.
  https://www.facebook.com/tv2nyhederne/posts/493288004040219
  http://dkira.com/2012/03/29/hundeloven-dode-bogart-pa-grund-af-politisjusk/

 8. Ja bedre ta bil til butikken og la hunden sitte i den i sommern eller?
  Norge har jo flere lover jeg ikke skjønner når det kommer til dyr…. jeg skjønner jo at man skal kanskje ikke ha en hund på en sted hvor mennesker må gå veldig nærmt forbi den. Men hvis en hund venter litt ved siden av butikken, hva er da problemet?
  Den kan bli stjelet. det kan skjer overalt. derfor skal man chippe hunden. og hvis man er sååå redd så kan man jo bruke halsband og band med lås…
  Andere mennesker har ingenting å gjøre i nærheten av en hund som er ikke deres, så jeg syns det er ikke hundeierns ansvar hvis det skjer noe.
  Jeg er enig at dette er bare tull…. lære folk å trene hunden ordentlig og så er alle disse dumme lover ikke nødvendig. (Bandvang, rasseforbudt, ikke lov å binde ifra butikker osv)

  1. Selvfølgelig er det hundeiers ansvar! Din hund, ditt ansvar! Og selvom vi mener at folk ikke bør stjele, være snille med dyra og la hunden være i fred, så er ikke realiteten slik!! Og da er det ditt ansvar å skåne din egen hund! Skal du noe, så la være å plage hunden din og la den bli hjemme, ikke i bilen og ikke bundet fast! Har du ikke tid til å lufte den ellers, så kan du ikke ha hund!

  2. Kan man ikke forholde seg til veldig enkle regler og lover, så bør man kanskje ikke skaffe seg hund. Er veldig mange som absolutt ikke burde hatt hund pga at de ikke vet om og ikke settet seg inn i hva det faktisk innebærer å ha hund

 9. For veldig mange år siden kom jeg ut fra bakeren, der min airedaleterrier stod bundet litt til siden for døra. Til min forskrekkelse stod en unge på ca 2 år alene og klappet på ham. Et godt stykke unna stod et vettskremt eldre ektepar og stirret på barnet. «Næmmen har du fått besøk, Cato» sa jeg til hunden og hilste på barnet. Så leide jeg det bort til de vettskremte og sa «det er smart å aldri la barn klappe fremmede hunder.» Jeg visste hunden var «trygg» – men også jeg fikk et skikkelig støkk, ikke bare det eldre psret. Unger finner på mye og hunder som har skadet barn og blitt avlivet, har man i etterkant funnet fremmedlegeme i ørene på.
  Etter hendelsen har jeg aldri latt en hund stå bundet på et fremmed sted.

 10. § 5.Forbud mot å gå fra bundet hund : «Hundeholderen skal ikke gå fra en bundet hund rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser». (Lov om hundehold).

  Forbudet mot å gå fra en bundet hund er av hensyn til allmennheten, og barn som ikke kan forsvare seg hvis en hund går til angrep.
  Slik jeg leser loven er det ikke først og fremst for å beskytte hunden.

  Men det er jo helt tydelig at mange hunder som står og bjeffer og er urolig utenfor butikken ikke liker det.

  Hver enkelt hundeeier må kjenne sin hund og vite om den takler å stå bundet.

 11. Det er ganske utrolig at det finnes så mange egoistiske hundeeiere.. Det er mange grunner til at man ikke lar hunden stå igjen alene utenfor offentlige plasser som butikker, kjøpesentre osv. For meg er den beste grunnen at det ikke er trygt for hunden min. Den kan bli stjålet, mishandlet, ertet osv, og det ønsker jeg ikke skal skje med min beste venn. I tillegg er hunder dyr med instinkter. De er ikke i stand til å vurdere hva som er lov og ikke lov. De reagerer på situasjoner helt annerledes enn oss, og som regel forsvarer de seg i det de oppfatter som farlige situasjoner. Det kan da ende med at mennesker blir skadet, og da blir utfallet at jeg må avlive min beste venn. Derfor tar jeg aldri med hunden på tur til butikken og binder den utenfor.. Min beste venn fortjener det rett og slett ikke!

 12. Tull og tøys!! Det er fullstendig lov å gå fra en bundet hund når du er på butikken som flere har nevnt her. Bare ikke rett ved inngangen. Hvis du er redd for at den skal bli stjålet bruker du bare kjetting og lås på båndet. Dette bestemmer faktisk hundeeieren selv. Og dette er ikke noe å diskutere i all evighet, slik er det bare. Har du en hund som ikke liker småunger og som er litt uttrygg skal du seff ikke gjøre det det sier seg selv, «hunden kan ikke forsvare😄 seg…?» Bor vi i Kina heller???

 13. For mange er det å kunne gå på tur til butikken med hunden, et viktig bidrag til å få hverdagen til å gå rundt. Selv har jeg en flott turvei til butikken, og tar alltid med hundene når jeg skal dit. Fra butikken kan jeg se hundene gjennom vindu nesten hvor jeg er i butikklokalet.

 14. Jeg synes det er mye viktigere at voksne folk lærer ungene sine at de skal holde seg unna hunder som står bundet og generelt ikke gå bort til hunder uten å ha spurt eier om lov. Jeg som voksen og hundevant går heller ikke bort til fremmede hunder uten å ha spurt eier om det er greit. Det er snakk om å ha respekt for hundene. Jeg er helt for å ha lover som regulerer alt dyrehold men noen lover blir bare for dumme. Og skal liksom ikke jeg kunne binde min hund utenfor en butikk i 5 minutter mens jeg er inne og kjøper brød og melk fordi noen andre idioter ikke har vett på og la hunden min stå i fred og da tenker jeg både på de som vil bort for å hilse og de som stjeler. Nei jeg kommer til å fortsette å binde min hund utenfor butikken så lenge det passer meg. Så får heller andre folk lære og oppføre seg rundt hund og hva med at de som lager disse lovene kanskje kan ha litt tiltro til at vi hundeeiere ikke vil hundene våre noe vondt og heller komme med noen råd om at hunden skal stå i skyggen hvis det er varmt, at man prøver å finne et egnet sted som ikke er rett i inngangen på butikken, at man begrenser tiden man er inne og at man unngår de tidene hvor det er mye folk i og rundt butikken. Jeg tar ikke min med klokka fire fem på ettermiddagen når alle skal handle etter jobb men ser ikke problemet klokka 22.30 på kvelden når det kanskje kommer to kunder på 10 min.

 15. Hvis dette I det hele tatt skal være realistisk å gjennomføre så burde det vært tillatt å ta hundene inn I butikker o.l. det å ikke kunne sette hunden ifra seg i 10 min for å gå inn å handle kjapt er helt håpløst. Er det bedre å la hunden bli liggende hjemme? Tar heller bot engang iblant en å la hunden ligge hjemme alene flere hundre ganger i året. Dessuten kan forsvars situasjoner fullstendig unngås hvis folk ikke går bort til hunder de ikke kjenner. Får hunden stå i fred så havner den neppe i en truende situasjon der det skulle være behov for å forsvare seg. Det med tyveri er selvfølgelig en vanskeligere situasjon. Men skal det da heller ikke være lov å sette sykler utafor butikk og lekeplass? Er vel en tilsvarende fare for at de kan bli stjålet? Det å være hundeeier er en livsstil og ikke noe man etterlater seg hjemme hver gang man går ut døren. Er det ikke andre tiltak som kan innføres som reduserer dognapping? Der det ikke går ut over eier og hund at mennesker velger å være kriminelle? Tullete lov som aldri kommer til å være gjennomførbart. Hilsen realistisk hundeeier.

 16. Er det så vanskelig å ta en egen tur i butikken og deretter gå en tur med hunden etterpå?
  Det er faktisk frivillig å ha hund, men det medfører et stort ansvar å holde hund. Har du ikke tid til å ta deg nok av hunden (e) dine så la være å ha hund for hundens skyld! Hundene har ikke bedt om å få komme til oss. Hunden fortjener det beste og det er det bare vi som kan sørge for at de får til enhver tid.

  1. Lar du babyen din være hjemme hvis du skal en snar tur på butikken?? En hund er ikke alle mannseie hold dere unna andres dyr og lær barna deres og ikke gå bort til fremmede hunder. Du lærer vel barna dine å ikke ta imot godteri fra fremmede? Møte litt for mange voksne mennesker som presser seg selv på oss med hund, bare får den er sååå søt, makan til oppførsel.!!

 17. I loven står det at det er forbudt «rett ved inngangen til en bygning som er åpen for allmennheten eller ved lekeplasser». Så dersom butikken har andre steder hunden kan stå utenfor butikken(men et stykke fra inngangen) skal dette ikke være forbudt. Dette er jo for å sikre at folk som er redde for hund skal komme seg trygt inn i butikken uten være redd. Men også for hunden sin del, selvsagt. Om man setter den utenfor butikken mener jeg man bør tenke seg om og se om det er mulig å sette den i en skyggete typ krok. Og setter man den i sola, så vær rask, spør heller om å komme frem i køen med begrunnelse at du har en hund ute i sola, de fleste er snille.

 18. Hei! Synes det er veldig bra at NKK tar opp dette. Det er nå en god del kjøpesentre og butikker som har trygge og gode hundehi hvor man kan sette hunden fra seg mens man er inne. Da slipper vi å binde hunden ulovlig utenfor. De nye hundehi-modellene er låsbare, har temperaturstyrt vifte som gjør at de er svale om sommeren (kan ta hunden ut av bilen og sette i hundehiet mens man handler), samt hygieniske da de desinfiseres jevnlig med innebygget UVC-lys utover vanlig renhold.
  Kjekt, så kan vi ha med hunden ut også når vi skal gå et ærend, -hunden vil jo alltid være med. Eller når vi kommer på noe vi trenger når vi er ute å går tur med hunden, så er det enkelt å bruke et slikt hundehi de minuttene vi er inne :-)

 19. Hvordan stiller loven seg i dette scenarioet: En liten hund er bundet i en resepsjon mens eier holder på å bære ting rundt i resepsjonen. Den er ikke bundet i veien for der folk ferdes, men bare midlertidig satt fast litt utenfor der de jobber. Inn kommer en far med et lite barn. Barnet går rett bort til hunden og setter i gang å klappe den på hodet. Hunden «snapper» etter barnets hånd og hen får et risp på hånden. Eier er rett ved, men rekker ikke å reagere fordi det skjer veldig fort og hun sto med ryggen til akkurat på de sekundene det tok. Eieren var etterpå veldig bekymret for anmeldelse og skyld i dette spørsmålet, og jeg lurer også på dette. Noen som kan svare?

Legg igjen en kommentar