spor_12-Linebruk

Hvorfor trene spor?

rssrss facebooktwitterfacebooktwitter
Det er mange gode grunner til å trene spor. Dette gjelder nesten uansett hvilken hund du måtte ha og hva som er målet med hunde­holdet ditt. En hund som er sliten både i kropp og sjel er en rolig og fornøyd hund som det er en fornøyelse å eie og leve sammen med.

Alle hunder kan gå spor!

Alle hunder kan gå spor!
Alle hunder kan gå spor!

Selv typiske selskapshunder og familiehunder fra små tibetanske spaniels til digre grand danoiser, fra renrasede pudler til alle blandingshunder, har en liten jakthund inni seg. Vår tamhund var opprinnelig et vilt rovdyr som måtte finne maten sin selv. Det å gå spor var en livsviktig egenskap for å overleve. I tillegg brukte den spor for å finne igjen flokkmedlemmer.

Dagens hunder kjeder seg. De får maten servert på fat og trenger ikke å jobbe for bli mette. Hunder som har overskudd av energi og som kjeder seg, finner ofte på alternative arbeidsoppgaver for å få utløp for energi. De begynner ofte med ting vi ikke ønsker at de skal drive med. Hunden kan bli rastløs, dra i båndet når dere går tur, bjeffe når den er alene, gjøre utfall mot passerende hunder, vokte eiendommen mer enn vanlig og stikke av når den kommer seg løs. Mange hunde­eiere går i fella og mosjonerer hunden mer og mer i håp om at den skal bli roligere. Det er fort gjort å komme inn i en ond sirkel; jo mer du mosjonerer hunden, desto mer urolig, krevende og utholdende blir den. Og den dagen du av en eller annen grunn ikke har mulighet til å gi den sin vante dose med fysisk trening, vil den i ordets rette forstand klatre på veggene.

Mosjon løser ikke alle problemer

Vi er så opptatt av å gi hundene våre nok mosjon. Vi går tur, vi løper, vi sykler, vi kaster ball, vi lar dem svømme og vi lar hundene trekke oss eller en pulk om vinteren. Men fysisk trening kan faktisk forsterke andre problemer hunden har, dersom fysisk trening er den eneste form for sysselsetting hunden får.

Å gå tur med hunden er så enkelt. Å gi hunden nye arbeidsoppgaver som gir den hjernetrim i tillegg til mosjon, krever litt mer av deg som hundeeier. Det å bruke luktesansen sin er en god løsning for å mosjonere både kropp og sjel. Begynner du å bruke hundens fantastiske luktesans til å gå spor, slår du flere fluer i en smekk. Du får en mosjonert og mentalt sliten hund, samtidig som du selv også får mosjon, frisk luft og mange naturopplevelser.

Etter hvert som du og hunden din begynner å gjøre morsomme ting sammen, vil det bli et bånd mellom deg og hunden din. Dersom du blir lykkelig når den klarer å løse utfordringen og du gir den mye ros og en belønning som hunden setter pris på, blir også hunden lykkelig og den får lyst til å gjøre enda flere ting sammen med deg.

Det er enkelt å trene spor

Sportrening bygger gode relasjoner mellom hund og eier
Sportrening bygger gode relasjoner mellom hund og eier

Hunden din går spor hver eneste dag. Den går spor for å finne deg igjen når dere er på tur, den går spor når den sjekker hvilke hunder som har gått på stien tidligere på dagen og den går spor når den prøver å finne igjen naboens katt for å få en morsom kattejakt. Kort sagt så består store deler av alle hunders liv av å gå spor.

I stedet for å la hunden bestemme når den vil gå spor og hvilket spor den skal gå, bør du begynne å trene den slik at den går det sporet du vil den skal gå. Hunden din trenger egentlig ikke å kunne noe som helst før dere går de første treningssporene. Den trenger ikke å kunne komme på innkalling, sitt og dekk for at dere skal ha stort utbytte av sportrening. Tvert imot kan spor være en fin ting å starte med, dersom du og hunden din har kommet litt skeivt ut og dere sliter med lydighet og samarbeid.

Spor kan du trene alene. Du er ikke avhengig av hjelpere, men det kan være nyttig og inspirerende å ha en treningskompis. Trener du riktig vil du, selv etter kort tids trening, ha en hund som gleder seg til å jobbe når du tar frem sporsele og sporline. Den spenningen dere begge vil oppleve når dere går spor, spesielt et spor som dere ikke har lagt selv, og den mestringsfølelsen dere begge vil ha når dere kommer til sporslutt, er mer verdt enn all verdens premiesløyfer fra utstillingsringen. Du kan bruke spor for å sysselsette hele familien. La barna leke gjemsel i skogen og bruk familiens kjæledegge for å finne dem igjen. Da får du fornøyde barn og en fornøyd hund.

Du trenger minimalt med utstyr

Masse ros for god innsats er alltid viktig
Masse ros for god innsats er alltid viktig

Alt som trengs er en pose med små godbiter og leker som hunden elsker, en sporsele eller et bredt sporhalsbånd og en sporline.

Sporlina skal være minst fem meter lang, gjerne opp mot ti meter, og den må gli lett i terrenget. Den må være helt uten knuter og løkker! En rull med merkebånd er også greit å ha, kjøp gjerne slike smale papirbånd som brukes i skogbruket. Er hunden din veldig sterk, kan et par gode hansker spare deg for noen vannblemmer. Videre ut i treninga trenger du sporgjenstander dersom du trener bruksspor, eller blod og en klauv fra et hjortevilt dersom du velger å trene blodspor.

 

 

Vil du ha noen gode tips til sportreningen? Les mer her

Tekst/foto: Inger Handegård / Hundesport 5-2013

Legg igjen en kommentar